Val Joanis Les Griottes, 2013 – AOC Luberon – Rødvin

Val Joanis Les Griottes, 2013 – AOC Luberon – Rødvin
Pris:
90-110 DKK

Anmeldt af: SJK Vin
Bedømmelse:
4
On
Last modified:16. February 2017

Kort referat:

Lækker og kompleks, uden at ville for meget af det gode. Vinens farve er en mørk ler-rød og lys i kanten. Dens bouquet rummer noter af røget-hed, træ og læder, mens der er en mindre snert af solmodne blommer, figner og en smule jordbær.
Rødvinen er tør, men utrolig blød og behagelig i munden. Her kommer samme nuancer af røget-hed og solmodne frugter frem og gårdens terroir bidrager til den kant af naturlighed som vinen bærer med sig.

Stjerner:
5: Formidabel vin som vi i dén grad anbefaler.
4: Meget velstruktureret og karakteristisk vin.
3: God vin med særlige præg.
2: Middelmådig vin.
1: Drikkelig vin, men ikke en vi anbefaler.

Skøn vin fra Val Joanis, vingården der overlevede revolution og verdenskrige.

Vi hiver endnu en ‘Rhône’-vin frem, om end denne gang fra Luberon-området som vi tog til på vores vinrejse. Val Joanis ligger blot få minutter udenfor den lille, men charmerende by, Pertuis, i så smukke omgivelser, at man næsten glemmer vinen. Også kun næsten 😉 Provence er og bliver eventyrlig smuk, især Luberon nationalparken, hvor filmen ’A Good Year’ blev filmet, imponerer.

Vingården, Val Joanis, fik navnet fra den populære familie Joannis i 1754, der stod for beskatning og juridisk bistand i Provence i flere generationer. Det er en af de få villaer/vingårde, der har overlevet og stået uskadt igennem flere årtier, krige og i særdeleshed den Franske Revolution. Dette gør så sandelig, at vingården i dag har en stor kulturel værdi og historie.

Vingården ligger ovenpå en gammel romersk villa og store dele af vingården som stadigvæk står der i dag, blev grundlagt allerede i 1500-tallet. Meget er dog blevet fjernet og tilføjet siden da.

I 1977 blev vingården købt af vinbonde Jean-Louis Chancel, der reducerede omkring 500 hektar land med vinstokke i dårlig stand, til blot 186. Omplantning af vinstokkene betød en opblomstring for Château Val Joanis. Den sande renæssance til Château Val Joanis begyndte dog i 2011 med nye vinstokke og andre produktionsmetoder da vingården blev købt af Léonard Roozen som driver vingården i dag sammen med sine to sønner.

Val Joanis producerer i dag seks forskellige vine, hvoraf rødvinen ”Les Griottes” og deres rosé ”Cuvée Joséphine” er deres flagskibe.

Val Joanis ’Les Griottes’, er akkurat som vi husker den, da vi smagte den første gang. Lækker og kompleks, uden at ville for meget af det gode.

Årgangen er 2013, og selvom dette langt fra er Frankrigs bedste år, så skuffer vinen ikke. ’Les Griottes’ har lagt på franske egetræsfade i 10-12 måneder og er lavet efter klassisk Luberon-stil med druesorterne Grenache og Syrah.

Vinens farve er en mørk ler-rød og lys i kanten. Typisk vil man i Provence-området finde denne farve i rødvin, som hurtigt kan kaste minderne tilbage til de ler-røde landskaber i tørre og solrige omgivelser.

Ved første snus rummer vinens bouquet noter af røget-hed, træ og læder, mens der er en mindre snert af solmodne blommer, figner og en smule jordbær.

Rødvinen er tør, men utrolig blød og behagelig i munden. Her kommer samme nuancer af røget-hed og solmodne frugter frem og gårdens terroir (altså jordbundsforholdene) bidrager til den kant af naturlighed som vinen bærer med sig. Det giver en meget mineralsk og autentisk oplevelse, som vi virkelig påskønner. (Noget der kan være svært at finde i den mere moderne vinverden). Les Griottes byder på en lang og behagelig eftersmag.

Da vi smagte vinen første gang på vores vinrejse (samme årgang), fik vi lov at nyde den i deres smukke have som ligger lige ved siden af vinmarkerne. Haven er Cécile Chancels (Jean-Louis Chancels kone) fortjeneste, og i 2005 bliver hendes håndværk med haven belønnet med prisen ”Jardins Remarquables” (formidabel have) af kulturministeriet. Og yderligere hæder opnår hun, da haven i 2008 vinder prisen ”Jardin de l’année” (årets have).

Vi kan helt klart anbefale jer at tage dertil og nyde et glas eller to af Les Griottes. Og hvis ikke det er muligt, kan vi varmt anbefale den serveret ved 14-16 grader, sammen med en god steak.

Gå på opdagelse