Skruelåg eller korkprop – Et kvalitetsspørgsmål?

I Europa er vi vant til korkproppen som foretrukne forsegling på vores vinflasker, mens skruelåget er reglen snarere end undtagelsen i eksempelvis Australien. I mange år har en vin med skruelåg på været en generel antydning om, at vinen var af lav kvalitet – men forholder det sig nu også sådan? Lad os se på fordele og ulemper ift. kvaliteten.

En korkprop har været den mest anvendte form for forsegling i flere århundreder i Europa, og det skyldes helt enkelt to ting; korkproppen, som kommer af bark, har vist sig som den mest pålidelige forsegling til glasflasker og deres indhold, og så kan man høste et træs bark allerede få år efter første høst – dvs. at man af blot ét træ, kan høste flere gange i løbet af et årti.

Korkproppens senere opdagede evne, til at lade ilt langsomt ind i flaskens indhold, har vist sig så uvurderlig for vinens modning i løbet af årene. Ilten er hvad gør de stringente tanniner i rødvin bløde i løbet af lagringsårene, og giver dermed en mere balanceret struktur – og gør selvfølgelig også lige rødvinen drikkelig. Men verdens moderne vindrikkere har skabt et langt større behov og en efterspørgsel på unge vine, både røde og hvide, der skal kunne drikkes her og nu, og ikke ligge i kælderen i flere år.

Desværre blev der fremstillet for mange korkpropper af elendig kvalitet i 1980’erne – ca. samme tid hvor skruelåget begyndte af vinde frem udenfor Europa (også kendt som Nye Verdens Vine). Dårlig kvalitet førte til langt flere tilfælde af propsyge, som er når en vin lugter og smager af gammel karklud, og derfor blev der udviklet nye forseglingsmetoder.

I dag er der sjældent forskel på en vin med skruelåg og en med korkprop. Udviklet teknik i et skruelåg gør, at der i løbet af en tid vil trænge små mængder ilt ind i flasken, akkurat som korkproppen har gjort det. Flere og flere kvalitetsvinproducenter overgår til skruelåget, der både er et billigere og mere pålideligt alternativ.

Men hvorfor er alle vinproducenter i verden så ikke overgået til skruelåget? Svaret et ganske simpelt; vi, som mennesker, elsker traditioner, vaner og rutine. Og der er noget romantisk ved at åbne en vin med korkprop.

plastic-cork skruelåg

Der findes dog alternativer, der endnu holder fast i traditionen; plastikproppen. Tilbuddet om pålideligheden som skruelåget giver, men som fastholder korkproppens romantik.

Vi har vel alle prøvet at åbne en vin med skruelåg, og så er det som om der mangler et eller andet – ikke sandt?

For at konkludere, så bruges skruelåget hyppigst i dag til unge vine, der også skal nydes unge, omvendt bruger store vinproducenter endnu korkproppen til deres kvalitetsvine, der skal modnes i nogle år før de nydes. Men historien om den dårlige kvalitetsvin med skruelåget, er ikke så sort og hvid længere. Det bedste råd er, at gå efter området, landet, druesorten og vinbonden.

De varmeste hilsner,
Sean & Nastazia

Gå på opdagelse