Sådan opbevarer du din vin

Når fantastisk vin er alle pengene værd, så er det bestemt også dét værd at opbevare og gemme vinen til den når sit ’peak’ og kan åbnes til en særlig lejlighed (det synes vi i hvert fald!).

Ikke alle har ideelle omstændigheder eller økonomi til at opbevare sin vin, og at færre og færre huse i dag bliver bygget uden kælder gør ikke målet særlig meget nemmere. Så vi forstår naturligvis godt, hvor besværligt det kan være for mange af jer, at opbevare de dyrebare dråber i mest optimale omstændigheder. Men frygt ej, der findes jo alternativer til mørke og kølige kældre med gammelt edderkoppespind, døde mus i hjørnet og en onkel man ikke har set siden Anden Verdenskrig.

Spørg til side, nu skal vi opbevare vores vin optimalt!

Det værste der kan ske, er når en vin der egner sig til lagring bliver ødelagt af forkert opbevaring. Vin vil helst ligge helt stille i mørke med kølige temperaturer. Kraftigt lys kan, hvis udsat i længere tid, være med til at ødelægge vin, i særdeleshed mousserende vine. Varme øger de kemiske processor i flasken, således at vinen hurtigt og nok så kluntet udvikler sig – ideelt set skal store vine have rigeligt med tid, så de kan udvikle sig på elegant vis.

Ekstrem (i forhold til vin) kulde og varme er med til at øge risikoen for at korkproppen enten udvider sig eller krymper, således at for meget luft trænger ind og dermed ødelægger vinens balance. Af samme årsag lader man vinflasker ligge ned, således, at korkproppen ikke tørrer ud og krymper, da selve vinen vil være i kontakt med korkproppen og holde den fugtig. Vinflasker med skruelåg kan derimod godt tåle at stå op, eftersom korkprop-problematikken jo ikke finder sted her.

Temperaturmæssigt er 10-13 grader ideelt, men 7-18 kan snildt gå an. Som sagt, så vil vinen have kølige og stabile temperaturer samt mørke. Så hvad gør man, når man ikke har en kælder?

Alternativer er der efterhånden flere og flere af. En løsning for mange i de varmere himmelstrøg er temperatur-styrede opbevaringsskabe, men de er aldrig en billig løsning hvad angår køb af skab, vedligeholdelse og brug af strøm.

Men et fænomen, der er blevet mere populært de senere år er eksterne opbevaringshuse, hvor (oftest) vinkonsulenter eller ønologer tilbyder at opbevare andre personers vin mod betaling. Oftest vil man modtage rigtig mange gode råd med på vejen, og få råd fra medarbejderne ang. vinens ’peak’ aldersmæssigt. Så hvorfor ikke bare booke plads hos et eksternt opbevaringshus? De fleste vil nok mene, at det er mest charmerende at have vinen stående hjemme hos sig selv, og desuden lider spontaniteten også et hårdt slag ved et eksternt opbevaringshus, da man ofte hverken kan forvente døgnåbningstider eller lokaler lige rundt om hjørnet. Men, det er nok ikke den værste investering man kan gøre sig, eftersom flere steder er sat til 1kr. pr. flaske om måneden for opbevaring i en kælder og når vinen så er klar, vil smagen helt sikkert reflektere korrekt lagring.