Pagus Bisano, Ripasso 2013 – DOC Valpolicella – Rødvin

Ripasso Della Valpolicella
Pris:
100-120 DKK

Anmeldt af: SJK Vin
Bedømmelse:
4
On
Last modified:8. October 2016

Kort referat:

Særdeles flot mørk violet farve, som rigtig modne kirsebær. Bouquet med fremtrædende undertoner af kirsebær, egetræ, tørrede figner, tobak og læder. Lang og god eftersmag. Anbefalet til stærke og krydrede kødretter. Serveres ved 17-18 grader.

Stjerner:
5: Formidabel vin som vi i dén grad anbefaler.
4: Meget velstruktureret og karakteristisk vin.
3: God vin med særlige præg.
2: Middelmådig vin.
1: Drikkelig vin, men ikke en vi anbefaler.

Efteråret banker på, og vi kan derfor begynde at nyde danskernes foretrukne vin, nemlig rødvin. Denne gang springer vi til Italien, og fortæller jer lidt om denne Pagus Bisano fra Valpolicella-området i det nordøstlige Italien. Selvom Valpolicella jo mest er kendt for sine fine Amarone vine, så er der bestemt også plads til ’lillebroren’ Ripasso.

Ripasso kommer af italiensk (ripassare) og betyder at genpassere. Og det er netop hvad der karakteriserer en Ripasso della Valpolicella. Kort fortalt genbruges skaller og kerner (pomacen) fra Amarone-vinifikationen. Det vil sige, at Amaronen genpasserer skallerne og kernerne hvilket resulterer i en rødvin med bl.a. kraftigere tanniner.  Tilmed lægges Ripasso på egetræsfade tidligere brugt til Amarone. Det betyder ikke, at en Ripasso er en kopi af en Amarone eller en billigere udgave, men blot, at man giver vinen en mere markant karakter. Så myten om, at en Ripasso er et restprodukt eller en billigere udgave af en Amarone holder altså ikke. Om en Ripasso er bedre, ja det er jo en smagssag. De fleste vil nok foretrække en Amarone da den oftest er mere blød og rund i smagen uden helt så kraftige tanniner.

Pagus Bisano er produceret med de klassiske Valpolicella druer, Rondinella og Corvina. Rondinella er en druesort, som giver høj høst og går rigtig godt til at producere tørre vine. Corvina derimod, er en lidt mere karakterfuld drue, som bruges til mellem fyldige vine, og takket være et højt syreindhold i de relativt små druer, vil Corvina druen ofte give toner af mandler eller kirsebær – sidst nævnte er aktuel i denne Pagus Bisano, Ripasso.

Men tilbage til denne Pagus Bisano, Ripasso 2013 som formåede at få hele middagsselskabet til at lyse op. Først og fremmest har denne rødvin en særdeles flot mørk violet farve, som rigtig modne kirsebær – og netop kirsebær er også den primære tone i dens bouquet med fremtrædende undertoner af egetræ, tørrede figner, tobak og læder.

Smagsnuancerne afspejler vinens bouquet og tobakssmagen bliver kun tydeligere des varmere vinen bliver ved middagsbordet.

Kompleksiteten er ikke ekstrem, men den byder alligevel på en dejlig eftersmag primært af de søde undertoner af kirsebær.

Vi anbefaler denne Pagus Bisano, Ripasso della Valpolicella, der kan købes i de danske supermarkeder, til stærke og krydrede kødretter, der vil kunne hamle op med de kraftige nuancer i rødvinen.

Ideel temperatur ved servering er 17-18 grader, så husk derfor, hvis ikke du har et koldt lagringssted, at give den en tur i køleskabet i en halv time til en hel time inden åbning (lad den helst ikke stå natten over).

Del endelig med os, hvis I har prøvet denne herlige Pagus Bisano Ripasso vin, så vi kan høre hvad I synes om den!

 

Gå på opdagelse