Hvorfor skal hvidvin serveres kold?

hvidvin

Ved al vin hænger smag og temperatur sammen. En detalje som mange måske ved, men alligevel ikke finder vigtig nok. Dette er meget ærgerligt, da man så risikerer at gå glip af de gemte skatte en veltempereret rød- eller hvidvin gemmer på.

Oftest lyder det sådan, at en hvidvin serveres kølig og en rødvin serveres lettere afkølet. Og der er selvfølgelig en årsag bag dette.

Ved en rødvin er det ofte en dyb kompleksitet der ønskes og ved en hvidvin er det ofte en frisk lethed der ønskes, og dette opnås gennem temperaturen. Serveres en hvidvin eksempelvis for varm, vil den fremstå for syrlig, men serveres den for kold – under 6-7 grader – er vinen så afkølet, at nuancer og undertoner bliver gemt af vejen.

Der findes altid undtagelser til reglen, men for langt de fleste hvidvine gælder tommelfingerreglen at hvidvine serveres mellem 8-13 grader for at sikre en syrebalance der giver karakter og struktur uden at blive alt for dominerende i hvidvinen. Komplekse hvidvine, der ofte har lagt nogle måneder på egetræsfade, bør serveres ved 10-13 grader for at få kompleksiteten og strukturen frem, hvorimod de mindre komplekse hvidvine der ikke har lagt på egetræsfad egner sig fint til de 8-10 grader for at fremtone friskheden.

I rødvin er syreniveauet lavere end i hvidvin, og vi kan derfor skrue temperaturen helt op omkring de 15-16 grader for at frembringe vinens nuancer og undertoner og nyde dybderne i de mørke druer. I samme stil som med hvidvinen, kan en rødvin serveres for koldt (under 15 grader), og dette vil give bitterhed til vinen.

Så husk at sætte jeres vin til den rette temperatur, næste gang I åbner en flaske af de skønne dråber. Et lille tip – vinen stiger hurtigt i temperatur, så hellere lidt for kold end lidt for varm hvis hvidvinen skal stå på bordet i solen, eller rødvinen på bordet ved stuetemperatur.  🙂

De varmeste hilsner
Sean & Nastazia

Gå på opdagelse