Hvorfor er Amarone så populær?

Amarone

Der findes ikke den vinforhandler, der ikke har mindst én Amarone della Valpolicella stående på hylden – måske lige bortset fra de landsbetingede vinforhandlere. Og der findes nok heller ikke mange vinelskere, der ikke har smagt en Amarone.
Amarone della Valpolicella er bare en populær vin i hele verden. Men hvorfor?

Først og fremmest strækker Valpolicella-disktriktet sig i tre dele;

  • Valpolicella Classica, der producerer vine med mere varme og fylde.
  • Dernæst er der Valpantena, der ofte laver vine med mere friskhed, elegance og længere lagringspotentiale.
  • Til sidst, er der det Østlige Valpolicella som ofte leverer mere lette og frugtige vine med noter af lokale urter.

Lad os bryde det ned i mindre dele. Vi starter med geografien; Valpolicella er et vindistrikt, der ligger nord for storbyen Verona og øst for Gardasøen. Søen, der er formet fra gletsjere fra sidste istid, er én af hovedaktørerne i de meget stabile og milde temperaturer området nyder godt af. Med både morgen- og aftenvinde som skyldes de omkringliggende bjerge, samt gennemsnitlig 700 mm regnfald om året, ja så får vinstokkene rigeligt med næring.
Dernæst er det vigtigt at kigge på druesorterne.

  • Corvina er, hvis der eksisterede et monarki, kongen af druerne i Valpolicella. Corvina er den mest udbredte og mest benyttede druesort i Amarone produktionen og den høstes så sent som muligt (midt oktober) for højest muligt sukkerindhold. Corvina giver Amarone struktur og aromaer af krisebær, blomme, mandel og solbær.
  • Rondinella giver styrke til Amarone med sit høje sukkerindhold, men aromaerne er utrolig betinget af jordbundforholdene, som også er kendetegnet ved bl.a. Chardonnay-druen. Det vil altså sige, at Rondinella bl.a. er med til at øge alkoholprocenten og sætte et geografisk og naturligt præg på vinen.
  • Molinara giver med sin karakter syre og fløjlsbløde noter til Amaronen. Ofte vil Molinara kun udgøre 5-10% af en færdigproduceret Amarone. Grundet dens lyse farve, er mange vinbønder gået over til at bruge andre, mørkere druer, af frygt for, at deres Amarone ikke vil opnå en tilfredsstillende dybt rubinrød farve. Erstatningerne inkluderer Sangiovese og Merlot bl.a.

Herefter har vi produktionsmetoden kaldet appassimento, som også er en af årssagerne til den kærlighed mange har til Amaronen. Appassimento betyder, at samtlige druer, der høstes til produktionen af en Amarone skal lufttørre i ca. fire måneder, før de fermenteres. Mange vinbønder bruger stadigvæk de gamle sivrækker til at tørre druerne på, grundet deres høje fugtabsorbering. Det er vigtigt at frasortere druer, der har små slag eller huller, da mug ikke må få indpas i de mange tusinder klaser. Derfor håndplukker vinbønder samtlige klaser, der skal lufttørres.

Målet med lufttørringen er, at øge druernes aromatiske koncentration, da de mister ca. 30-40% af deres most. Men nylige undersøgelser viser også, at Corvina-druen frembringer nuancer og andre karakteristiske aromaer pga. dehydreringen fra appassimento teknikken.

Denne teknik siges at stamme fra Grækenland tilbage i middelalderen, da flere venetianere (folk fra Veneto-området) tog til Grækenland og hentede vin med hjem til Italien. Og denne teknik, eller tradition om man vil, er en af hovedårsagerne bag Amarones store popularitet den dag i dag.

Tænk på alt dette arbejde næste gang du drikker en Amarone. Der er kærlighed og nærvær bag vinen.

 

De varmeste hilsner,
Sean & Nastazia

Gå på opdagelse