Hvad betyder navnene på vinetiketten?

Vinetiketten

Eftersom vi netop har skrevet vores første vinanmeldelse, synes vi, at det er på sin plads at gennemgå de forskellige navne, der er illustreret på vinetiketten. Det er nemlig ikke (altid) så lige til.

Så lad os ’break it down’ stykke for stykke, hvad de forskellige navne står for på vinetikken, i hvert fald i de fleste tilfælde.

Det først vi ser er navnet Château de Davenay – denne del af vinetiketten indikerer hvilken vingård vinen stammer fra, dvs. hvor druerne er høstet og produceret. Nedenunder står der med småt ”Propriétaire Récoltant” – dvs. at bonden der høster også foretager sig vinifikationen. Det er noget vi gerne vil se, ikke fordi kvaliteten nødvendigvis afhænger deraf, men mere fordi det danner et lækkert helhedsbillede af vinen. I andre situationer kan der fx stå ”Vinifié, élevé et mis en bouteille par’, hvilket indikerer at producenten er en ”négociant” som betyder en forhandler, der sætter sin egen etikette på flasken, men køber druer hos de omkringliggende vinbønder.

Under denne del vinetiketten står der så ”Montagny” hvilket indikerer distriktet og dermed også vinens AOC. Forestil jer, at Bourgogne er en region og i denne region findes der en masse mindre kommuner med hver deres AOC, som fx Montagny.

Dernæst står der ”Clos Chaudron” på vinetiketten, og på fransk betyder det ”Chaudrons murstenindhegning”. Det bliver lidt nørklet, men ”clos” henviser til en indhedning af vinmarken som oftest består af mursten. En sjov lille note dertil er, at denne teknik blev indført af de cistercienske munke til både at holde tyve væk fra vinstokkene, men også til at indikere de foreskellige ”mésoclimat” (klimaforhold der kun gør sig gældende på et område af maks. 100x100m). Selvom mange vingårde har mistet deres murstensindhegning, så bruger de endnu ordet ”clos” på etiketterne, som bevaring af tradition.

Nogle producenter har også etiketter bag på vinen, ofte som følge af større eksporthandel (så forbrugere kan læse sig frem til hvad der er hvad), men langt de fleste har ikke uddybende tekst omkring vinens kvalitet eller smag.

Vi forstår godt, at det kan være uhyre svært, at huske alle disse forskellige navne på både vingårde, producenter, regioner og distrikter, og så kommer der oveni det hele også druesorter. Men for os vinelskere, er det disse ting, der er med til at gøre vinens verden mere kompleks og dynamisk, og i særdeleshed også mere spændende.

Kompleksiteten ved de mange forskellige faktorer er netop grunden til, at den nye verdens vine (vin udenfor de klassiske lande som Italien, Frankrig, Spanien og Tyskland) sætter primærdruesortens navn på vinetiketten til at fremme hukommelsen. Mange vil nok genkalde at have købt en ”Merlot”, en ”Chardonnay” eller måske en ”Cabernet Sauvignon”. Som sagt, det bliver nemmere at huske, men man kan aldrig stole på samme resultat med samme drue fra producent til producent.

Så for at huske, eller i hvert fald blive bedre til det, anbefaler vi at starte med vinregionerne da anvendelsen af druerne binder sig til regionerne. Der er mange, ja, men det er muligt at huske de fleste – og mere skal der ikke til.

Gå på opdagelse