Frokost i Loiredalen

Vin i Loiredalen

Vi har været lidt ramt af wifi-løse overnatninger, og vi har derfor ikke kunne skrive på bloggen. Men problemet er nu løst og vi er på banen igen, nu i Loiredalen!

Dag 4 på touren (lille Tour de France bemærkning) bød på en tur rundt i Loiredalen (på fransk Val de Loire). Klimaet her ligger i de nordlige breddegrader, hvor hvidvinsdruer klarer sig bedst. Loiredalen er derfor primært kendt for sine hvidvine, både de søde (demi-sec) men i særdeleshed også de tørre hvidvine.

Loiredalen ligger blot 1,5 time fra Paris og hele området er certificeret UNESCO Verdensarv med sine utallige store slotte og eventyriske natur. Bl.a. Versailles og Chambourg. Den franske konge, Ludvig XIV (Louis XIV på fransk) havde Chambourg slottet som sit  sommerhus og i 1600-tallet fik han lavet en direkte vej fra hans slot i Versailles direkte mod Chambourg, som kun han måtte benytte.

Vi fandt et fantastisk spisested i en lille afkrog i byen Chenonceaux. Her finder man også en AOC under samme navn, og indikerer vinfikation fra samme lille område i Loiredalen.

Vi ville gerne være lidt på tværs, så vi bestilte en rosé og en rød til vores mad – også selvom det var 28 grader i skyggen.

image

Vores rosé var vi begge vilde med. I varmen smagte de kølige druer fantastisk. Vinen er fra et lille lokalt sted, der hedder Domaine de la Grange, som i 3 generationer leverede druer til andre større producenter, men i 2002 besluttede de sig for at blive en selvstændig producent (vigneron artisan på fransk). De ældste vinstokke herfra er over 50 år gamle – de giver færre druer, men med højere koncentration af smag. Kvalitet frem for kvantitet.

Denne rosé er lavet på druerne Cabernet Franc og Chenin Blanc, Farven er yderst dyb lyserød og duften af hindbær og jordbær lokker uendeligt meget. Som de fleste rosévine, så er denne også frugtig på tungen og i næsen, og kaster undertoner af jordbær og ribs af sig, når man synker den. Vinen er også klassificeret som en demi-sec af tjeneren, hvilket vil sige en sød vin på almindelig dansk. Vi kan varmt anbefale denne rosé, hvis muligheden skulle byde sig.

image

Som sagt fik vi også en rødvin til maden. Endnu en gang en lokal én af slagsen, men denne kommer fra et ‘coopérative’ (dvs. en producent der køber druer fra omkringliggende marker og sætter egen etiket på).

Rødvinen hedder Les Arches og er lavet på 60% Malbec og 40% Cabernet Franc. Vinen vi fik var fra 2013, desværre for os, finder vi hurtigt ud af, at den har et lagringspotetiale på op til 10 år og bør først nydes efter 5 år for at opleve vinens potentiale.

Rødvinens bouquet rummer aromaer af læder og tobak, men med kraftige undertoner hestestald, hø og vinproduktionslokaler (en særlig duft af fermentation finder sted her).

Vinen er tør, men samtidig enormt blød og behagelig (noget vi tror kun vil blive bedre med alderen). Smagen er særlig karakteristisk og matcher vinens bouquet, men efterlader kun en kortvarig eftersmag (formentlig også grundet den lidt for korte lagringsproces). Alt i alt en enormt spændende rødvin med masser af personlighed, en vin vi gerne vil smage efter en længere lagringsperiode.

I morgen går turen videre til Bordeaux-området, hvor vi besøger en biodynamisk vingård med traditionelle arbejdsmetoder. En oplevelse vi glæder os meget til!

 

De varmeste hilsener

Sean & Nastazia.

Gå på opdagelse