Fantastisk rødvin fra Château Louis Turcan – Provence

Endnu en vingård i Provence, og endnu en succes! Historien om dette sted starter i 1860’erne da farmaceut og borgmester i byen Pertuis, Louis Turcan, plantede vinstokke på grunden for første gang. Siden da, er stedet går i arv gennem familiens efterhånden mange generationer.

Château Louis Turcan oser ikke af prestige eller snobberi, nej, stedet oser langt mere af diskret og fascinerende passion for vin og dens dertilhørende verden, uden at være for fint. Lige som vi elsker det.

Et privat sponsoreret vinmuseum beliggende få meter fra vingården, bevidner om en stærk træng til at vise passionen for druerne frem.

IMG_2664

Château Louis Turcan ligger på et af de bedste steder i Luberon i Provence. Microklimaet er simpelthen ideelt for druerne, og en stor del af dette skyldes bjerget Mou Nègre blot nogle hundrede meter fra gården.

De senere år har Château Louis Turcan vundet flere og flere priser for deres vine, og anerkendelsen er ikke uden grund. Vi var lidt heldige med at få udleveret et par navne, der bare skulle besøges i Luberon, af en kammerat ved et nærliggende château. Vi gav stedet her en chance, og vi har absolut ikke fortrudt valget!

IMG_2672

Flere forskellige vinproduktioner i både rød, rosé og hvid og som mange andre, har Château Louis Turcan både vin, der har lagt på fad og vine, der ikke har. Vi starter altid med de vine, der ikke har lagt på fad – og det er der selvfølgelig en grund til. Når vine ligger på fad afgiver egetræet stortset altid smag og tanniner til vinene, selvfølgelig afhængigt af, hvor gamle egetræsfadene er. Fra ny til ti år, vil man klart få størst udbytte og præg af et egetræsfad.

Vi fik smagt nogle utroligt gode rosévine (lidt en selvfølge når vi er i Provence) samt hvidvine, men det er ikke før vi når til deres rødvine, at vi for alvor slår øjnene op i begejstring.

Deres produktioner uden lagring på egetræsfade hedder blot ”Château Louis Turcan”, og så er der mellemvinen ”Louis Turcan”, der har lagt på egetræsfad i tre til 18 måneder hvor vinmarkerne med mindre høst og større koncentration, er udvalgt til produktion af denne. Til sidst, stedets store stolthed, ”L’Agitateur”, som er en ’micro-cuvée’, dvs. at det er en meget lille produktion, med maks 1.200 flasker pr. år. Endvidere er det bestemte vinstokke – typisk de ældste (ca. 15 år) – der er udvalgt til denne produktion, og enkelte druer høstes med hænderne hvor de udvælges nøje. L’Agitateur har altid lagt 18 måneder på de bedste udvalgte egetræsfade.

IMG_2669

Vi var heldige, at kunne hive en ’L’Agitateur’ rødvin fra 2009 med hjem – en dyb, intens og blød rødvin, med sarte undertoner af mørk chokolade – og den skal i hvert fald gemmes til en særlig begivenhed. Château Louis Turcan producerer rødvin, der snildt kan udfordre rødvine fra både Bourgogne og Bordeaux.

En skrøne går på, at vine fra Luberon-området, er turistvin og at det kun er udlændinge, der køber disse vine. Vi kunne ikke være mere uenige. Luberon i Provence skjuler i sandhed nogle sande perler, når det kommer til vinproduktion.

Hold jer ikke tilbage, hvis I ser vin fra dette château!

De varmest hilsner,
Sean & Nastazia

Gå på opdagelse