Château Fortia Blanc, 2011 – AOC Châteauneuf-du-Pape – Hvidvin

Château fortia 2011 châteauneuf-du-pape chateau fortia chateauneuf-du-pape
Pris:
200-250 DKK

Anmeldt af: SJK Vin
Bedømmelse:
4
On
Last modified:10. November 2016

Kort referat:

bouquet af meget modne conference-pærer (pærer der er ekstremt saftige) og citrus-frugter. Smagen følger trop på vinens bouquet, den er blød og frembringer toner af conference-pærer og mandler. Hvidvinen er alt andet end skarp – igen grundet alderen – den er snarere blød og fyldig.

Bør nydes ved 10-12 grader.

Stjerner:
5: Formidabel vin som vi i dén grad anbefaler.
4: Meget velstruktureret og karakteristisk vin.
3: God vin med særlige præg.
2: Middelmådig vin.
1: Drikkelig vin, men ikke en vi anbefaler.

Hvidvin i særklasse fra Pavens baghave – eller rettere, det der var Pavens baghave. Châteauneuf-du-Pape ligger i Sydfrankrig, lige nord for Avignon, hvor Paven så berømt residerede i årene 1309 til 1377, inden hovedsædet igen blev flyttet til Vatikanet i Italien.

Vi forestiller os den enorme prestige Pavens hovedsæde må have ført med sig dengang. Og hvordan det må have været da han igen flyttede tilbage til Italien – men det er som om, at Châteauneuf-du-Pape vinområdet har formået at bevare denne prestige, selvom Paven nu igen sidder i Italien.

Château Fortia, som tidligere beskrevet her på bloggen, er hjemsted for Frankrigs kvalitetssikring af vinifikitation og har en historie helt tilbage til 1700-tallet. Vingården, som var en af de største i området, var ejet af Baron le Roy, der fik idéen at udvikle et kvalitetssystem, for at vinen og dens traditioner ikke skulle gå tabt. Systemet er kendt som Appellation d’Origine Contrôlée (det står på storset alle franske vine i de danske supermarkeder).

Vi havde fornøjelsen af, at åbne en fem år gammel hvidvin, og det bestemt ikke hver dag man åbner gamle hvidvine. Men det gør kun oplevelsen des mere interessant.

Hvidvinen har en fortrinlig flot let gylden farve, som altid opstår i hvidvine med alderen. En bouquet af meget modne conference-pærer (pærer der er ekstremt saftige) og citrus-frugter. En særpræget og delikat smag som højst sandsynligt er forårsaget af vinens fremskredne alder.

Smagen følger trop på vinens bouquet, den er blød og frembringer toner af conference-pærer og mandler. Hvidvinen er alt andet end skarp – igen grundet alderen – den er snarere blød og fyldig.

Château Fortias hvidvin klarer sig endnu bedre ved siden af en havinspireret pastaret – som fx pasta med laks og flødesauce. Men den kan snildt nydes uden mad ved siden af sig.

Alt i alt en formidabel hvidvin, der har en klar og rigtig god struktur med en tilpas syre som ikke er altoverskyggende.

Bør nydes ved 10-12 grader.

 

De varmeste hilsner,
Sean & Nastazia

Gå på opdagelse