Château de Davenay, 1er Cru 2011 – AOC Montagny – Hvidvin

Pris:
200-250 kr

Anmeldt af: SJK Vin
Bedømmelse:
4
On
Last modified:5. December 2016

Kort referat:

Velafbalanceret bouquet med diskrete aromaer af pære, fersken og æble. Hvidvinen har god struktur og en lang og behagelig eftersmag.

Stjerner:
5: Formidabel vin som vi i dén grad anbefaler.
4: Meget velstruktureret og karakteristisk vin.
3: God vin med særlige præg.
2: Middelmådig vin.
1: Drikkelig vin, men ikke en vi anbefaler.

Vi har åbnet, smagt og nydt denne fantastiske hvidvin fra en af de mest anerkendte vinregioner i verden, nemlig Bourgogne i det Nordøstlige Frankrig.

Det er vores første vinanmeldelse her på siden, og vi lægger derfor lidt stærkt ud med en Premier Cru (officielt næsthøjeste niveau af kvalitet i Frankrig) fra distriktet Montagny i Bourgogne.

Denne hvidvin har, som noget atypisk, en alder med sig. Vinen er fra 2011 og er dermed på åbningstidspunktet lige godt fem år. Det kan man også godt fornemme, når man ser, at farven er lettere gylden, hvilket hvidvine jo bliver med alderen.

Vi oplever en velafbalanceret bouquet. Duften er markant frisk og syrlig. Vinens kølige temperatur er selvfølgelig med til at give et frisk præg, som aftager jo varmere vinen bliver og erstattes med kraftigere syrlighed. I aromaerne er der meget diskrete (dvs. de er meget ’svage’) undertoner af pære, fersken og æble.

Vi får iltet vores vin, og tager første tår. Smagen rammer siderne af tungen, hvilket også er dér de syrlige smagsfornemmelser opstår. Denne Château de Davenay, 1er Cru, fremstår ekstremt velafbalanceret og med god struktur mellem syre og aromaer. Vinen har ikke en overvægt i syrlighed, eller i aromaer (det kan sagtens ske, at en vin er i ubalance, og man derfor mærker mere til syren eller til aromaerne), og virker enorm godt struktureret.

Hvidvinen har en lang og behagelig eftersmag. Syrligheden i vinen kommer stærkere til udtryk efter, at man har sunket den, hvor den også kan fornemmes i siderne af munden.

Efter, at have smagt på vinen for sig selv, valgte vi at spise aftensmad og nyde den dertil. Men uheldigvis var dette ikke samme succes. Vi havde fået anbefalet vinen til bl.a. pastaretter, gris eller fjerkræ. I dette tilfælde havde vi lavet en spaghetti-Carbonara, men maden tvang en stærkere side i syrlighed frem i hvidvinen, og ødelagde for os strukturen i vinen. Den var langt fra ligeså elskværdig, som den var inden da.

Vi anbefaler derfor, at nyde Château de Davenay, 1er Cru 2011 for sig selv, eller også hvor vinen vil være så markant i fokus, at maden ikke kan overrumple de lækre aromaer, som fx ved en let grøn salat, eller et mildt ostebord.

Gå på opdagelse