Mest populære druesorter

Siden 1950’erne har druesorter og i særdeleshed deres navne vundet større og større vigtighed. Men det er ikke fordi de forskellige druesorter først blev taget i brug dengang, nej, det er ganske enkelt fordi etiketter med navne på druesorterne blev vurderet til noget lettere at huske, og derfor også lettere at adskille gode vinoplevelser fra de mindre heldige (der findes ingen dårlige vinoplevelser – kun endnu mere benzin på bålet af viden og erfaring).
Langt færre personer kender i dag vinregionen Chablis, end regionens hoveddruesort Chardonnay. Og nok dér rammer vi hovedet på sømmet – for kigger man på hylderne i de mest gængse supermarkedet, så finder man med stor sandsynlighed altid en eller flere flasker, hvor navnet Chardonnay står på.
Men på trods af, at det alligevel er noget nemmere at huske druesorten frem for de tusinder af forskellige vingårde rundt om i verden, så er en flaske med en kendt druesorts navn på sjældent garanti for kvalitet eller smag.
Det skal dog siges, at der til trods for ellers store forskellige slutprodukter, ér ensartede karakteristika for druesorterne. Vi vil her beskrive nogle af de mest anvendte og hyppigst sete druesorter, og give simple men grundlæggende egenskaber, som burde i nogen eller høj grad være garanteret.

Cabernet Sauvignon

12829790 - a bunch of cabernet sauvignon grapes growing in a vineyard on the southern highlands of new south wales, australia

Nuancer eller aromaer af solbær og cedertræ. Højt niveau af tanniner.

Denne druesort er synonym med store lagringsmodne rødvine, med potentiale til glimrende aromatisk buket. Cabernet Sauvignon er en af de mest anvendte druesorter i verden, men grundet dens sene modning, er den kun i stand til at leve i varmere klima. Visse år bliver druen aldrig helt moden, ikke engang på hjemegnen i Médoc (Bordeaux-område). Men når den så er fuldmoden, så kan denne drue med dens tykke skind kaste nogle fantastiske vine af sig, og med påpasselig og god produktion kan den give nogle af de længstlevende og mest indbydende rødvine i verden. I Bordeaux blander de ofte denne drue med Merlot og Cabernet Franc.

Chardonnay

4383636 - yellow grapes growing on vine in bright sunshine

Alsidig, påtager smag fra produktion.

Som beskrevet ovenfor, så er navnet Chardonnay meget sjælden garanti for én partikulær smag. Denne hvidvinsdrue er nemlig utrolig alsidig og letpåvirkelig. Denne drue kan næsten gro hvor som helst, undtagen på vin-verdens mest ekstreme breddegrader, hvor de tidlige knopper risikere at blive ødelagt pga. forårsfrost. Chardonnay-druen er sandsynligvis blevet så kendt en drue takket være dens alsidighed. Druen har ikke i særdeleshed sin egen dominerende smag, hvorfor den tager sig så godt ud med lagring på egetræsfade, hvor aromaer fra egetræ og tidligere årgange kan få rig indflydelse på slutresultatet. Chardonnay kan basalt set tage form og smag alt afhængig af vinbondens ønske.

Pinot Noir

36470523 - clusters of pinot noir grapes hang on the vine in an oregon vineyard to one side with soft blurred background.

Denne mørke drue tager nuancer af kirsebær, hindbær og violer med sig i flasken.

Denne særdeles komplekse druesort modner relativt tidligt, og er meget terroir-følsom. Dyrkes Pinot Noir i et varmt klima vil den modne for hurtigt og derved få ødelagt muligheden for at udvikle sine fascinerende aromaer. Pinot Noirs hjemsted er i hjertet af vinregionen Bourgognes vindistrikt Côte d’Or. Hvis vinstokkene passes og plejes ordentligt og vinproduktionen er mesterlig, kan denne drue kaste de mest subtile forskelle i terroir af sig, og give dyb kompleksitet og buket.

Sauvignon Blanc

Savignon Blanc_done

Den hvide bror til Cabernet Sauvignon bærer på nuancer af græs og grønne frugter.

Sauvignon Blanc leverer en knivskarp og frisk smag, og skal helst nydes ung. Druen dyrkes mest i den franske vinregion Val de Loire (Loire dalen), i områder omkring Sancerre og Pouilly-sur-Loire. I bl.a. Californien og Australien lykkedes det ikke vinbønder at gro denne drue med succes grundet dens følsomhed overfor varmere klima. I Bordeaux bruges druen ofte sammen med druen Sémillon til produktion af både tørre og søde hvidvine.

Syrah/Shiraz

Syrah_done

Druen med de to navne rummer både nuancer af sort peber og mørk chokolade.

Druen med de to navne rummer både nuancer af sort peber og mørk chokolade.
Syrah (franske version) hører hjemme i den nordlige Rhône region i Sydfrankrig, hvor den bl.a. bruges til at lave kendte mørke rødvine fra Hermitage-distriktet syd for Lyon. I dag experimenterer vinavlere over hele verden med denne let-elskværdige drue, der uanset modenhed altid formår at levere en aromatisk og eksplosiv eftersmag.

Merlot

47603151 - clusters of merlot and leaves in bulgarian vineyard. selective focus

Druen de fleste vil give sig i kast med – nuancer af røde bær og chokolade, om end i meget mild grad.

Druen de fleste vil give sig i kast med – nuancer af røde bær og chokolade, om end i meget mild grad.
Merlot-druen har langt nemmere ved at modnes i de køligere klimatemperaturer end sin partner Cabernet Sauvignon, og har generelt en højere alkoholprocent i de varmere temperaturer. Selve druerne er relativt større og skallen tyndere end andre druer, og giver derfor i langt færre tanniner fra sig, hvorfor vinen kan nydes yngre og giver en medium-fyldig vin. Dette er sandsynligvis årsagen til, at så mange foretrækker Merlot frem for andre druer. Den blandes ofte med Cabernet Sauvignon for at give mere rygrad til vinen og kompleksitet.