Biodynamisk vingård i Bordeaux

Så kom vi forbi den famøse biodynamiske vingård, Pontet-Canet i Bordeaux-regionen. Biodynamisk landbrug er en form for landbrug og produktionsmetode, der går skridtet videre fra det økologiske. Ved biodynamisk landbrug bruger man kun naturens naturlige følge, dvs. at man høster og følger sæsonen bl.a. ved hjælp af månen.

Hos Pontet-Canet producerer de kun rødvin, men selvom man holder sig til maks fire druesorter (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og lille smule Petit Verdot) så koster det nøjesomt arbejde hele året. I det biodynamiske landbrug kan man ej heller bruge nogen form for pesticider, kunstvanding eller lignende hjælpemidler. En sjov lille bemærkning er, at de har udviklet deres egen høstvogn, der kan spændes fast til heste, der så går mellem vinstokkene, mens de flere hundrede indsamlere tager hver vindrueklase med hænderne. Derudover anvender de, som mange andre, roser til at afkode vinstokkenes helbred. Dette kan lade sig gøre eftersom roser er meget sårbare over for de sygdomme vinstokke er udsatte for og vil derfor afsløre hvis vinstokkene ikke er helt raske.

image

Pointet-Canet har siden 1990’erne været igang med transitionen til biodynamisk landbrug og blev det fuldstændigt på alle deres 80 hektar marker i 2010.

Château Pontet-Canet har i mange år været et af de vinsteder med højest kvalitet i vin, og deres infrastuktur er da også imponerende.

De bruger både egetræs- og cementtanke til fermentationen lige efter den årlige høst. Cementtankene blev brugt for mange år tilbage i vinproduktionen, inden man begyndte at bruge egetræ og stål, og bruges særligt hos Pontet-Canet i den biodynamiske ånd.

image

Når fermentationen er færdig efter fire måneder i de store tanke, filtreres vinen og hældes derefter på egetræsfade, eller i deres helt egne og særligt udviklede “cementurner” med en ydre lerbelægning. Lerbelægningen er på, fordi vinen ånder for let igennem cement og for meget ilt tilførsel under denne lagring vil ødelægge vinen.

image

Disse cementurner har en omvendt æggeform, der skaber en naturlig indre strøm (meget langsomt – kan ikke bare ses med det blotte øje). Vinen bevæger sig dermed, og “danser” med vinens sedimenter og skaber balance og struktur.

Indtil videre har de primært Cabernet Franc og Merlot i cementurnerne.

Pontet-Canet er et af de få steder, der faktisk har en vinkælder i Bordeaux-området omkring Médoc-floden. Årsagen skyldes af grundet Médoc-flodens tilstedeværelse og dens styrke, er meget af jorden utrolig porøs og fugtig, og dermed ikke egnet til kældre.

image

Vi kiggede måbende til på besøget i kælderen, hvor den sorte svamp huserede i strålende stil. Mange vinbønder elsker denne svamp – ikke fordi den nødvendigvis gør noget særligt ved vinen, men den opstår ved kølige temperaturer (10-12 grader), ved mindst 70% luftfugtighed og når der er et højt niveau af alkhol i luften som følge af den store mængde vin. Så svampen er et yderst godt tegn, for et godt kælderklima.

Vi fik også lige tid til en lille vinsmagning på deres 2008 Château Pontet-Canet, altså deres primære rødvin. Det skal vel også lige nævnes, at Pontet-Canet er Grand Cru-certificeret. Vinen skal mindst have otte år på bagen, før den drikkes ifølge dem selv.

Farven på vinen er intens, og nærmest mørk violet. Efter små 10 minutters iltning frembruser der stærke aromaer af læder, tobak og mørke bær frem. Vi får smagt på vinen begge to, og bliver hurtigt enige om, at det er en solid og god vin dog uden at imponere – ligesom deres biodynamiske landbrug gjorde det. Men god var den og det fik os til at købe en af deres flasker fra det spektakulære vinår, nemlig 2009.

Nu lader vi den så ligge i et par år i den mørke kælder derhjemme i Danmark imens vi glæder os til at smage resultatet fra deres bedste år.

En Pontet-Canet bør få sin største udfoldelse når den nydes til et varmt måltid.

Gå på opdagelse